materiaal christenen moslims 100

materiaal samenleving 100

materiaal bijbel koran 100

materiaal populisme 100

materiaal lokaal 100

materiaal interreligieus huwelijk 100

Op zondagmiddag 30 mei 2010 werd voor de tweede keer het gebedshuizenpad in Zwolle georganiseerd. Initiatief voor deze middag kwam van de stichting SLAG (Samen Leven Anders Geloven). Han van den Berg, één van de organisatoren van de middag, hoopt dat door het gebedshuizenpad het begrip voor verschillende religies wordt vergroot.

gebedshuizenpad"De tocht ging dit jaar langs drie religies", aldus Van den Berg. "We namen een kijkje in de Joodse synagoge aan de Samuel Hirschstraat, wandelden vervolgens naar de Lutherse kerk in de Koestraat en gingen dan naar de Ghulzar-e-Madina moskee aan de Wilhelminastraat. Eigenlijk verliep de tocht dus via een chronologische, religieuze volgorde."

Serferaaz Idu is imam bij de Ghulzar-e-Madina moskee en werkte graag mee aan dit initiatief. "Het is een moeilijke tijd voor moslims in Nederland", zegt Idu. "We willen juist tot elkaar komen. Het is belangrijk om begrip voor elkaar te tonen en om te laten zien dat wij helemaal niet extremistisch zijn."
De moskee heeft een unieke positie in Nederland volgens Idu. "Bij ons gebeurt bijna alles in het Nederlands. Er zijn onder andere paar traditionele gebeden die nog in het Arabisch gebeuren maar veel gebeurt in het Nederlands", vertelt hij. "Van oorsprong zijn wij een Surinaamse moskee, maar tegenwoordig is de moskee heel multicultureel. Vanuit allerlei landen komen mensen ons bezoeken. Iedereen is welkom om een keer een dienst mee te maken op de vrijdagmiddag."

Van den Berg benadrukt ook vooral dat het een informerende middag gaat. "Het is niet onze bedoeling om zieltjes te gaan winnen of om mensen te overtuigen dat het ene geloof beter is dan het andere. Het is juist onze bedoeling om in gesprek te gaan. Gelovig of niet gelovig, jong en oud. Het maakt allemaal niet uit", zegt Van den Berg.

Deel artikel via

Een aantal keren per jaar versturen wij een nieuwsbrief, met ons laatste nieuws. Heeft u hiervoor belangstelling, meld u dan hieronder aan.
captcha