materiaal christenen moslims 100

materiaal samenleving 100

materiaal bijbel koran 100

materiaal populisme 100

materiaal lokaal 100

materiaal interreligieus huwelijk 100

-gespreksmateriaal over de Jacobusbrief en de Koran-
Bijgaand materiaal biedt impressies van een hernieuwd lezen van de Jacobusbrief met soms uitstapjes naar de Koran. In vijf hoofdstukjes, naar de vijf hoofdstukken van de Jacobusbrief.
Het is geschikt voor bijvoorbeeld gebruik in een gemeentekring, onder leiding van de plaatselijke pastor.


ds. Jan Roelof Nienhuis, Amersfoort

In gesprek met schrijver Mustafa Akyol

Moslim Mustafa Akyol besloot het Nieuwe Testament eens helemaal door te lezen. Dat had hij nog nooit gedaan. Dat deed hij met twee pennen: een blauwe pen voor passages, die hem als moslim aanspraken en een rode pen voor de passages, die hem niet aanspraken. De eerste drie evangeliën bevatten best veel blauw, bij Paulus was er aardig wat rood. Maar bijna aan het eind van het Nieuwe Testament gekomen, gebeurde er iets wonderlijks. Hij leefde helemaal op: daar was een brief waar hij geen enkele zin rood had onderstreept. “Dit specifieke document was vol met leringen die diep resoneerden met mijn geloof en, belangrijker, het bevatte niets dat in tegenspraak was met mijn geloof.”
Er was zelfs een passage, die letterlijk leek op wat de Koran zegt.
Hij besloot om een onderzoek in te stellen naar de plaats van de Jacobusbrief in de vroege christenheid. Zijn studie wil aannemelijk maken dat er in die zes eeuwen, die de Jacobusbrief van de Koran scheiden, een vorm van christen-zijn is geweest die nauw verwant is met de opvattingen van de Koran.
Dat alles maakt ons nieuwsgierig en zet ons aan om zelf ons eigen Nieuwe Testament weer te lezen. De Jacobusbrief met name, om te zien wat er dan zoveel lijkt op de sfeer van de Koran.

Materiaal

Deel artikel via

Een aantal keren per jaar versturen wij een nieuwsbrief, met ons laatste nieuws. Heeft u hiervoor belangstelling, meld u dan hieronder aan.
captcha