project zorg

project oasegroep 100

project bruggen bouwen

De muziektheatervoorstelling 'Ik noem je sneeuw' van de stichting Theamus gaat over twee moeders, een christelijke en een islamitische, die vriendschap sluiten tijdens de rouw om hun zonen. Ze roepen op tot vrede. Tekst, muziek en spel creëren een nieuw hedendaags ritueel rondom de dood. Want na doorleefde rouw is de mens in staat om de ander te vergeven en vrede te sluiten.

muziektheatervoorstelling 'Ik noem je sneeuw'Twee vrouwen: Phyllis Rodriguez en Aicha el-Wafi. Phyllis is haar zoon verloren bij de aanslagen op het World Trade Center in New York op 11 september 2001. Aicha is een Marokkaanse moeder en woont in Frankrijk. Haar zoon is zonder overtuigend bewijs tot levenslang veroordeeld voor betrokkenheid bij de aanvallen. De vrouwen ontmoeten elkaar een jaar na de aanslagen. Het verdriet dat ze delen doet een band ontstaan die zich ontwikkelt tot een vriendschap. Uiteindelijk resulteert deze unieke verbintenis in een boodschap die ze samen de wereld insturen: dat er een eind moet komen aan het geweld op onze planeet en dat verbinding tussen verschillende culturen van essentieel belang is om in harmonie met elkaar te kunnen samenleven. Deze onwaarschijnlijke vriendschap tussen een Franse moslima van Marokkaanse afkomst en een christelijke Amerikaanse vrouw is een symbool van hoop.

Oud gebed
De kiem voor 'Ik noem je sneeuw' ligt in een oud gebed: het Stabat Mater; het beschrijft de kruisdood van Jezus en de gevoelens die bij Maria als moeder naar boven komen. Dit gebed is voor 'Ik noem je sneeuw' het uitgangspunt geweest . Net als Maria hebben de moeders gevoelens van intens verdriet en woede om het verlies van hun zoon én om de onrechtvaardige samenleving die dit op zijn geweten heeft. Net als in het Stabat Mater moeten ze een weg zien te vinden om daar mee om te gaan.

Geloven in Samenleven
Om deze voorstelling te kunnen opvoeren in kerken, buurthuizen en moskeeën heeft de muziektheatergroep Theamus contact gezocht met de projectgroep Geloven in Samenleven. De doelstelling van Geloven in Samenleven is: het werken aan sociale cohesie op plaatselijk niveau door middel van het bouwen aan duurzame relaties tussen mensen op plaatselijk of op wijkniveau. Het muziektheaterstuk laat zien hoe na een vreselijke terroristische aanslag nieuwe onderlinge verhoudingen tussen mensen kunnen ontstaan als het verdriet en de rouw gezamenlijk verwerkt wordt.

Dit project is eind 2013 afgesloten, na zo'n dertig voorstellingen.

Bekijk de trailer op YouTube

Meer informatie over de theatergroep Theamus zie www.theamus.nl.

Deel artikel via

Een aantal keren per jaar versturen wij een nieuwsbrief, met ons laatste nieuws. Heeft u hiervoor belangstelling, meld u dan hieronder aan.
captcha