literatuur inleiding, geschiedenis en mystiek Islam

literatuur jongeren en vrouwen

literatuur islam nederland 100

literatuur islam geschiedenis 100

literatuur islam christen 100

literatuur brochures en tijdschriften

Khalid Benhaddou is de verpersoonlijking van de 'rationele islam', een moderne islam die de westerse democratische regels en de Europese verlichtingswaarden wil verzoenen met de wijsheid van de Koran. Met dat ideaal werkt hij als imam in Gent en als coördinator van het Netwerk Islamexperts dat, in samenwerking met het departement Onderwijs, de radicalisering van moslimjongeren in Vlaanderen tegengaat.

Benhaddou Is dit nu de IslamIn dit boek vertelt hij hoe de Koran echt moet worden gelezen en niet letterlijk maar wel in zijn historische context moet worden begrepen. Hij spreekt over de extreme islam en zijn terroristische uitwassen en hoe je die concreet kan bestrijden. Hoe je jongeren weg kan houden van radicalisering. En hij houdt een warm pleidooi voor een 'mondiale verlichting van de islam', where east meets west.

De ondertitel van het boek luidt: 'Hoe ik als moslim voor nieuwe tijden ga: rationeel, Europees en verzoenend'. Het boek is ingedeeld in vier grote delen. De auteur definieert vooreerst wat 'rationele islam' voor hem betekent, waarna aandacht wordt besteed aan de belangrijkste geschiedkundige aspecten, de invloed van Mohammed en zijn opvolgers tot uiteindelijk de ontwikkeling van de diverse strekkingen, ook de radicale, binnen de islam, geprojecteerd op de huidige wereldsituatie. Vervolgens doet de auteur suggesties om radicalisering van jongeren te bestrijden maar ook te vermijden om tenslotte een verhelderende kijk te geven op de wijze waarop de Koran kan en moet gelezen worden.
"Is dit nu de islam?' is niet het zoveelste boek over moslims en radicalisering. De auteur geeft verfrissende, nieuwe en rationele beschouwingen, gehaald uit zijn praktijk als jonge imam. Beleidsmensen, jongeren, alle burgers dienen dit boek beslist te lezen. Een van de beste studies over het onderwerp.

Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, oktober 2016
ISBN-nummer: 9789089316745

Deel artikel via

Een aantal keren per jaar versturen wij een nieuwsbrief, met ons laatste nieuws. Heeft u hiervoor belangstelling, meld u dan hieronder aan.
captcha