literatuur inleiding, geschiedenis en mystiek Islam

literatuur jongeren en vrouwen

literatuur islam nederland 100

literatuur islam geschiedenis 100

literatuur islam christen 100

literatuur brochures en tijdschriften

Het eerste nummer van het tijdschrift Begrip in 2016 gaat over vluchtelingen. Niet alleen over hoe de huidige joodse rabbijnen en islamitische juristen erover denken, maar vooral over wat Bijbel, Koran en islamitische traditie erover vertellen.

tijdschrift begrip bruggenbouwersWat zegt de Bijbel over vluchtelingen/vreemdelingen, over integratie? Zijn er goede en slechte vreemdelingen? Wat zegt de Koran over vluchtelingen en gastvrijheid? (zie ook onder boeken: Abraham/Ibrahim, spiritualiteit van de gastvrijheid).

Een gemeenschappelijke figuur in Bijbel en islamitische traditie is Hagar, migrant, vluchteling, uitgestoten, verdreven. Daar waar de Bijbel veel vrouwen portretteert, zoals Sara, Hagar, Rebecca, Rachel, Ruth, Esther, de vrouw in het Hooglied, Mirjam, de zuster van Mozes, Marjam, de moeder van Jezus, is de Koran, uitgezonderd voor Marjam, soberder en moeten we onze toevlucht nemen tot de nietkoranische bronnen om Hagar te beschrijven. Waar joden en christenen Hagar een secundaire persoonlijkheid vinden, denkt de islamitische vroomheid daar heel anders over.

Download dit nummer van Begrip

Deel artikel via

Een aantal keren per jaar versturen wij een nieuwsbrief, met ons laatste nieuws. Heeft u hiervoor belangstelling, meld u dan hieronder aan.
captcha