Al ruim 10 jaar komen we regelmatig bij elkaar. Wij: dat is de ProMo-groep Deventer. Deze groep bestaat uit vrouwen vanuit de Protestantse Gemeente Colmschate-Schalkhaar (Pro) en vanuit de moskee (Mo). We bespreken onze verschillen, maar vooral ook de overeenkomsten. We leren veel van elkaar, en gaan respectvol met elkaar om.

foto EHCentrum2Zo ontstond het idee om een bezoek te brengen aan het Etty Hillesum-Centrum. Er werd een afspraak gepland op 1 mei 2019, vooruit-lopend op de 4 en 5 mei-viering. In dit centrum (een voormalige Joodse school) is een vaste expositie van de Joodse geschiedenis. Het is dus genoemd naar Etty Hillesum: een Joods meisje dat in Deventer woonde, naar kamp Westerbork gedeporteerd werd en daarna naar Auschwitz, waar ze gedood werd. Tijdens deze periodes schreef ze brieven en haar dagboek.

Ons bezoek

Eén van de medewerkers vertelde het bovenstaande, en daarna liet hij ons foto's zien van de Joodse school, en vertelde hij hoe het er destijds uitzag. Op één van de klassenfoto's stond in het midden een meisje met een grote strik...en het bleek dat dat meisje als enige de oorlog overleefd heeft. Met haar was ook een interview afgenomen en dat is gefilmd...dus kon hij het ons laten zien. Indrukwekkend, als je je dat realiseert.

We werden er erg door geraakt. Het was voor de christelijke vrouwen mooi en goed om dit stuk van de geschiedenis met de moslima's te delen. Er werden veel vragen gesteld. Onze verteller raakte ook de overeenkomsten aan tussen Joden en Moslims... zoals bijvoorbeeld het bereiden van eten (o.a. geen varkensvlees).

Hierna zijn we met elkaar naar de synagoge (die tot de oorlog gebruikt werd) gelopen. Ook dit was vooral voor de moslima’s bijzonder en nieuw. Naderhand hoorde ik van diverse dames dat ze zoveel nieuwe dingen hadden gehoord en veel hadden geleerd... Vast en zeker komen we hier met elkaar nog weer op terug.

Zo is er weer een stukje brug gelegd tussen twee culturen... en zullen we elkaar nog beter leren begrijpen.

Deel artikel via

Een aantal keren per jaar versturen wij een nieuwsbrief, met ons laatste nieuws. Heeft u hiervoor belangstelling, meld u dan hieronder aan.
captcha