Ook het OJCM (partner van Geloven in Samenleven) was met een afvaardiging aanwezig bij de vredesmanifestatie op De Dam in Amsterdam op 17 maart 2019. Een manifestatie voor solidariteit en vrijheid.

“Haat en onverdraagzaamheid hebben een gruwelijke tol geëist. Met allen die door dit redeloze geweld zijn getroffen, leven wij intens mee,” Dat deelden Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima met ons.

Als antwoord op de aanslagen op twee moskeeën in Child Church Nieuw-Zeeland riepen religieuze, levensbeschouwelijke en maatschappelijke organisaties op om samen te komen bij een vredesmanifestatie op de Dam.
Uit de aankondiging: "Diverse sprekers zullen daar vanuit hun eigen perspectief hun betrokkenheid tonen. Tijdens de bijeenkomst wordt een minuut stilte gehouden. Mensen kunnen witte bloemen meenemen."

"De initiatiefnemers: Moslim, Jood, Christen of andersgezinden: ieder mens van goede wil is geraakt door de verschrikkelijke beelden die ons vrijdagochtend vanuit Nieuw-Zeeland hebben bereikt. Wij willen onze solidariteit betuigen met de slachtoffers en nabestaanden van de verschrikkelijke aanslagen en een krachtig signaal afgeven vóór vrede en tégen terreur.

Maar we willen ook een duidelijk signaal afgeven aan de daders die zonder geweten hun afschuwelijke daden hebben verricht. Mahatma Ghandi zei: 'De liefde eist nimmer rechten op, zij geeft ze altijd. De liefde lijdt immer, koestert nooit wrok, wreekt zichzelf nooit'. Wij staan voor liefde en menselijkheid."

Sprekers waren o.a.: opperrabbijn Binyomin Jacobs, imam Azzedine Karrat, Radboud van Delft (PAX), Hanneke Gelderblom (OJCM), Boris van der Ham (Humanistisch Verbond), Natascha van Weezel en Atta de Tolk.

De manifestatie was een initiatief van: Vredesbeweging PAX, Raad van Kerken in Nederland, Humanistisch Verbond, Centraal Joods Overleg (CJO), Overleg Joden, Christenen en Moslims (OJCM), Unie van Marokkaanse Moslimorganisaties Nederland (UMMON), Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN), Moskee Alert, Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland (RVM N-H), Al Nisa (Nederlandse moslimvrouwenorganisatie), Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie (CTID), Euro-Mediterraan Centrum Migratie en Ontwikkeling (EMCEMO), 21 maart Comité.

Op maandag 18 maart 2019 heeft het Overleg Joden, Christenen en Moslims (OJCM) een condoleance-bezoek gebracht aan de ambassade van Nieuw-Zeeland.

Deel artikel via

Een aantal keren per jaar versturen wij een nieuwsbrief, met ons laatste nieuws. Heeft u hiervoor belangstelling, meld u dan hieronder aan.
captcha