literatuur inleiding, geschiedenis en mystiek Islam

literatuur jongeren en vrouwen

literatuur islam nederland 100

literatuur islam geschiedenis 100

literatuur islam christen 100

literatuur brochures en tijdschriften

Als Santing na bijna twee decennia terugkeert uit Turkije in Nederland, merkt ze snel hoe ook hier de samenleving is veranderd. Maar deze verandering is veel minder positief. De open, liberale, samenleving waarin de persoonlijke vrijheid en ruimte voor ontplooiing centraal stond, is vervangen door een naargeestig en bekrompen klimaat.

Santing-dwarsMet name de manier waarop de allochtonen worden benaderd, in media en politiek, stuit Santing tegen de borst. Hun afkomst wordt als een probleem gezien en dus in feite ontkend. We eisen van ze dat ze volledig integreren en tegelijkertijd maakt de omgeving dat onmogelijk. Mensen van de tweede generatie, die in Nederland zijn geboren en getogen, worden steeds weer op hun afkomst aangesproken in plaats van als echte Nederlanders gezien.

Voor Nederland is het vermogen om met diverse identiteiten om te gaan altijd belangrijk geweest, maar ook altijd problematisch. Het is te hopen dat het boek van Santing bijdraagt aan de nodige relativering in het soms verstikkende identiteitsdebat van vandaag en dat we gaan erkennen ‘dat moslims zowel hun geloof kunnen belijden als loyale Nederlanders kunnen zijn’ zoals haar slotzin luidt (184).

De Geus Breda 2012, ISBN 9789044520767

Deel artikel via

Een aantal keren per jaar versturen wij een nieuwsbrief, met ons laatste nieuws. Heeft u hiervoor belangstelling, meld u dan hieronder aan.
captcha