Het maartnummer van het Vlaams Nederlandse tijdschrift TGL heeft als thema 'De Islam in het Europese huis', met als titel Een partner, vreemd en vertrouwd. In dit nummer worden verschillende antwoorden op de vraag gegeven: kan de Islam, kunnen moslims een normaal onderdeel uitmaken van de Westerse samenleving of niet?

TGL
Allereerst wordt aandacht gevraagd voor het feit dat hun geloof een vanzelfsprekend geaccepteerd onderdeel daarvan zal uitmaken. Wanneer aan discriminatie van moslims in onze streken een eind komt, zal ook hun geloof niet meer als vreemd worden ervaren.

Aan de andere kant wordt gewezen op het feit dat de Islam als religie in de loop der eeuwen in toenemende mate 'wettisch' is geworden en dat dit de integratie van moslims in het Westen bemoeilijkt.

Aan deze ontwikkeling heeft ook het Westen zelf debet. Immers het moderne islamitisch wetticisme en salafisme is mede een reactie op Westers kolonialisme en superioriteitsgevoel, aldus TGL.

Tijdschrift TGL www.tgl.be 

Afbeelding: TGL

Deel dit artikel op

Volg ons op

Een aantal keren per jaar versturen wij een nieuwsbrief, met ons laatste nieuws. Heeft u hiervoor belangstelling, meld u dan hieronder aan.
captcha