70 jaar na WO II, 70 jaar na de Bevrijding, 70 jaar van Vrede
De Wereld Express is in aantocht, een twaalf meter lange trailerbus waarbij de bezoekers van scholen en verenigingen op een interactieve manier in aanraking komen met thema’s als: conflict, macht, anders zijn, vrijheid en democratie. Helaas na de recente gebeurtenissen in Brussel, Parijs, Verviers, Mediapark Hilversum en Kopenhagen een meer dan noodzakelijk thema!

De bezoekers maken keuzes, voeren opdrachten uit in tweetallen en toetsen hun mening. Respect voor elkaar, samen delen en open elkaar ontmoeten zijn belangrijke kernwaarden hierbij en in het onderwijs zelfs burgerschapsdoelen ook!

Wereld Express trailer

De Wereld Express is een echte doe-bus en heeft een Indonesisch tintje gekregen om ook aandacht te vragen voor een 'vergeten' geschiedenisles, maar in deze mobiele, interactieve tentoonstelling komen overdag veel schoolkinderen en jongeren en dan gaat het hoofdzakelijk over:

- Feit en mening
"Je kunt Nederlanders herkennen aan hun blanke huidskleur." Sommige mensen zeggen: dat is een feit, maar zij vergissen zich. Er zijn veel verschillende Nederlanders met een donkere huidskleur. Zo ontdekken bezoekers het verschil tussen feiten en meningen.

- Herdenken
Wat mensen elkaar aandoen in een oorlog mogen we niet vergeten. Dat is de reden om te herdenken. Om samen af te spreken: we vergeten het verdriet van mensen niet. En: we gaan het in de toekomst anders doen. Zou jij mee doen aan een herdenking?

- Anders zijn is heel gewoon
Wie eet er nu rijst met een vork? Vijf keer per dag bidden? Bezoekers ontdekken dat wat zij gewoon vinden, heel vreemd kan zijn in de ogen van de ander. O ja, wist je dat tientallen Nederlandse woorden uit Nederlands-Indië komen?

- Verhalen over oorlog
Hoe is het om in een oorlog terecht te komen? Bezoekers onderzoeken echte verhalen van ooggetuigen. Wat zou jij in je koffer meenemen als je uit je eigen land moest vluchten?

- Spijt
Bijna alle mensen kennen het wel: ergens spijt van hebben. Veel mensen hebben spijt wanneer ze terugkijken op hun leven. Waar heb jij spijt van?

- Ruzie en goedmaken
Soms maken mensen ruzie met elkaar. Wie is jouw vriend? Wie is jouw vijand? Mensen kunnen het ook weer goedmaken na een ruzie. Het komt vaker voor dan je denkt en het kan enorm opluchten. Kun jij vrede sluiten met je vijand?

- Kijken door de ogen van de ander
Twee kinderen maken samen een nieuw gezicht. Ze vragen zich af: wie ben ik? Ben ik tevreden met mijzelf? In welk land voel ik me thuis?

- Vooroordelen
Wat is het verschil tussen een feit en een vooroordeel? Een vooroordeel is een oordeel over iemand, voordat je die persoon hebt ontmoet. Vooroordelen heb je aangeleerd. En het plezierige is dat je ze ook weer kunt afleren.

Voor nog meer info: zoek op de website www.vredeseducatie.nl naar de Wereld Express, ga naar 'Informatie voor scholen', zie 'Bekijk de introductiefilm van de Wereld Express' en de 'Handleiding voor begeleiders en docenten'.

Deze Wereld Express zal eind april/begin mei 2015 zeker 14 dagen in het Slotplantsoen staan, in de buurt van het Joods Monument Meppel. Tachtig huizen stonden na de oorlog in 1945 leeg in onze stad en de Joodse Gemeenschap was opgeheven. In 1945 keerden slechts achttien joden naar Meppel terug. 232 Meppeler joden waren door de Duitsers vermoord en Meppel veranderde uiteindelijk in een stad vrijwel zonder joden. De nutteloos geworden synagoge werd dan ook verkocht en later zelfs tot de grond toe afgebroken.

We willen niet alleen vooruitzien, maar ook herdenken: er zijn twee websites die het verhaal 'vertellen' van de oorspronkelijke joodse bewoners uit onze stad van vòòr 1945. Zie naar hun namen in de Digitale lijst op de website www.joodsmonumentmeppel.nl en naar de stolpersteine voor hun huizen op www.stolpersteinemeppel.nl.

Aan de scholen hebben we gevraagd welke groep van welke school het aan durft, of welke kinderen uit een klas durven het aan om één of twee joodse kinderen van vòòr 1945 'te portretteren' in het Meppel van toen? Onze stad zag er toen heel anders uit. Hoe dan? Wie jullie daar goed bij kunnen helpen? Misschien wel jullie opa’s en/of oma’s, misschien wel oudere bewoners uit de woonzorgcentra in onze stad, vrijwilligers bij de Stichting Oud Meppel via het Historische Centrum Meppel aan de Sluisgracht 21/22. Zij hebben een Foto-archief en een Zoekdatabase. Zij zijn te vinden op de site www.oudmeppel.nl. Wie niet waagt …..

Voor verenigingen en stadsbestuurders o.a. organiseren wij op 6 en 7 mei twee stadswandelingen vanaf het Joods Monument door de oude 'Joodse' binnenstad naar de Wereld Express om zodoende een verband te leggen tussen toen met nu! Mensen van altijd en overal hebben oorlogen met elkaar gevoerd. Mensen hebben ook veel ervaring in vrede maken: we hebben 70 jaar van Vrede in Nederland achter de rug!

Wereld Express is een echte doe-bus

Ook willen de kerken samen met de Al Mohsinienmoskee in Meppel een avond beleggen hoe wij 'vrijheid' beleven en wat dit voor ons individueel betekent. Uit deze gesprekken willen we een kanselboodschap samenstellen die we in de week voorafgaand aan 4 en 5 mei doen weerklinken tijdens het vrijdagmiddaggebed en tijdens de zondagmorgendiensten.

Tekst + foto's: Chris Dees, 23-02-2015
initiatiefnemer Wereld Express en voorzitter wijkplatform Meppel Centrum

Deel dit artikel op

Volg ons op

Een aantal keren per jaar versturen wij een nieuwsbrief, met ons laatste nieuws. Heeft u hiervoor belangstelling, meld u dan hieronder aan.