In het kader van de Marokkoweek in Meppel (24-31 mei) was er een gespreksbijeenkomst met jongeren van de Kruiskerk (Geref. Vrijgemaakt) en van de Moskee Al Mohsinien. De gebouwen staan naast elkaar.

Zestien jongeren van de Kruiskerk en elf vanuit de Marokkaanse hoek beleefden een zeer ongedwongen, spontane avond, die zeer goed verliep! We begonnen rond 18.30 u. en de avond eindigde rond de klok van 21.30 u.. Niemand heeft zich ook maar een moment verveeld. Wethouder Gert Stam van de gemeente Meppel maakte een deel van onze avond mee en werd net zo enthousiast als wij nu nog zijn.

Khadija was er al voor 16.00 u. en heeft een voortreffelijke tajine met kip voorgeschoteld die we met de handen graag verorberd hebben. Vooraf was er al rijkgevulde groentesoep thuis klaargemaakt.

In twee groepen tafels hebben we eerst groentesoep met elkaar gegeten, en we hebben eerst iets gezegd over groentesoep halal en haram. Willem ging ons toen voor in gebed. Het ijs was al redelijk gebroken want toen iedereen binnen kwam, zijn we al aan elkaar voorgesteld. Dit merkte je goed want iedereen stelde vragen aan iedereen.

In drie groepen met acht man aan een tafel kregen we de tajine voorgeschoteld, die we netjes met de handen aten, en heel soms werd er gebruik gemaakt van een vork. Aan de ene tafel werd heel serieus gediscussieerd, aan de andere tafel was meer lol over de gegeven antwoorden op allerlei vragen. Zo verliep de avond in een bijzondere gemoedelijke sfeer en iedereen had het best wel naar zijn/haar zin.

Gespreksonderwerpen die aan de orde kwamen:

  • Is Allah en God één en dezelfde, of toch ook weer anders?
  • Jezus is 'God hier op aarde' en wij volgen hem. Wat betekent dit dan voor een ieder persoonlijk?
  • Er is uiteraard veel aandacht uitgegaan naar het onderwerp 'sluier en boerka'. Wie vertelt ons het echte verhaal achter deze 'sluier en boerka'? Zijn dat de media, is dat Wilders met zijn kopvoddentaks of zijn dit de vrouwen zelf? Wat zouden de mannen zeggen over deze vrouwen? (maar zij schitterden door afwezigheid!).
  • J. vertelde ons zijn zeer persoonlijke verhaal over zijn 'bijna-dood-ervaring' na zijn verkeersongeluk. Je zou kunnen zeggen dat het ging over 'toeval en/of voorzienigheid', maar het bleek een bijzondere ervaring te zijn die ons allen diep ontroerde maar ook inspireerde. Het lokte ook andere thema's uit zoals over de djinns en over bezetenheid zoals ook de Bijbel en de Koran hierover spreken.
  • Het ging ook over liefde en hoe liefde beleefd kan worden als jij christen of moslim bent, en je partner is geen van beide? Wat gebeurt er dan met jou persoonlijk, en wat met die ander?
  • Er werd ook aangestipt of je samen wonen mag voor je huwelijk, en wat daaraan verkeerd en/of goed zou kunnen zijn. Dat thema werd aangeroerd maar nauwelijks besproken, en iemand merkte op dat dit aanleiding kon zijn voor een vervolggesprek.

Al deze onderwerpen werden besproken onder het genot van een kop Marokkaanse thee met koekjes.

Eigenlijk wel frappant dat de opkomst onder de jongeren van de Kruiskerk voornamelijk mannelijk waren en de opkomst van de jongeren uit de moskee hoofdzakelijk vrouwelijk. Mijn complimenten gaan ook uit naar Hayat El Mahjoubi en Willem Tamminga, die de gesprekken uitlokten en van het nodige commentaar lieten voorzien. Jongeren waren echt in gesprek, en het wederzijdse respect liep als een rode draad door de hele avond heen. Een voortreffelijke avond met een bijzonder karakter en met de nodige diepgang. Het ging echt over iets! Waar maak je dit nog mee? In de Kruiskerk dus, met de moskee en ..... met jongeren onder elkaar.

En ..... als we Khadija niet hadden, dan was deze avond nooit zo geworden als hij nu geworden is!? Kortom: iedereen heeft zich van zijn goede kant laten zien, en het was meer dan goed zo. Dank en complimenten aan iedereen.

Tot slot nog een hartekreet: we hebben ons best gedaan om deze avond te krijgen en te hebben. We hebben er beiden hard aan getrokken, zowel vanuit de Kruiskerk als aan de Marokkaanse kant. Het was voor ons een teleurstelling, maar ook een domper, dat de mannen het en bloc lieten afweten! Het is niet alleen een gemiste kans maar ook een opzienbarende kans die zij gemist hebben. Hoe kan dit toch?

Het bijzondere karakter kwam mijns inziens ook doordat de persoonlijke verhalen voorop stonden en veel minder de dogmatische tekst van wat wel kan en niet mag. Kortom: de liefde onder elkaar en het leven van ons allen op deze avond wonnen het van de leer. Dat wil best veel zeggen!!!

Ik zie al uit naar mogelijk weer zo'n vervolg. 

In dankbaarheid en vrede voor ons allen,

Chris Dees, 27 mei 2014

Deel dit artikel op

Volg ons op

Een aantal keren per jaar versturen wij een nieuwsbrief, met ons laatste nieuws. Heeft u hiervoor belangstelling, meld u dan hieronder aan.