Ons aanbod van voorlichtingsactiviteiten

materiaal 450 tekst

project 450 tekst

literatuur 450 tekst

Op 8 maart vond er een debat plaats in Nijmegen over religie en vrijheid van meningsuiting. Deze vormde de afsluiting van de Nijmeegse 'Moskee College Tour', een initiatief van Said Bouharrou, voorzitter van de Al Moslimin moskee. Deze tour startte in december vorig jaar met de interreligieuze vredesverklaring van alle grote geloofstromingen uit de stad. Leiders van de Nijmeegse moskeeën, synagoge, tempels en kerken ondertekenden deze verklaring.

Begin dit jaar besloten de gezamenlijke moskeeën hun deuren te openen te stellen voor scholieren en wijkbewoners en andere geïnteresseerden. Bouharrou: "Mensen die weinig van de Islam weten, maken opmerkingen die niet kloppen. Als samenleving groeien we daardoor uit elkaar, dus moeten we met elkaar de dialoog aangaan." 

Afgelopen zondagavond culmineerde de college tour in een gloedvol debat. Enkele honderden, veelal jonge deelnemers waren bij het debat aanwezig. In tweetallen verdedigden prominente panelleden stellingen. De jongerenimam Yasin Elforkanin nam het op tegen historicus en atheïst Anton van Hooff. Deze laatste riep de irritatie op van het publiek door telkens met de Koran te zwaaien die volgens hem tot geweld oproept. Elforkani diende hem genuanceerd van repliek en hamerde tevens op het belang van zelfreflectie bij moslims.

Burgemeester Bruls werd vervolgens uitgenodigd om met Sheily Belhaj in debat te gaan rondom de stelling: Moslims moeten openlijk afstand nemen van geweld. Sheily Belhaj, journalist en bijna afgestudeerd islamoloog, was het duidelijk niet eens met deze stelling: 'dat van ze te vragen is in feite een beschuldiging. Afstand nemen doen moslims dagelijks al, gewoon door naar hun werk te gaan'. Bruls vond dat juist in de publieke ruimte mensen zich moeten uitspreken: 'We moeten allemaal afstand nemen van geweld, niet alleen moslims'.

Mirjam Schuilenga


Verslag De Gelderlander

 

Deel artikel via

Een aantal keren per jaar versturen wij een nieuwsbrief, met ons laatste nieuws. Heeft u hiervoor belangstelling, meld u dan hieronder aan.
captcha 

Mission statement
Wij geloven in de kracht van een samenleving waarin mensen van alle culturen en religies in vrede en harmonie met elkaar samenleven en doen een beroep op iedereen om zich hiervoor in te zetten.
Wij leggen contacten op plaatselijk niveau en ontwikkelen maatschappelijke projecten. Dat verbindt mensen en leert hen op te komen voor elkaar.